Kezdőlap » Katona- és Bordal Fesztivál története

Katona- és Bordal Fesztivál története

A kiemelkedő jelentőségű kulturális rendezvénysorozat 1995-ben született meg, azóta pedig nemzetközi eseménnyé növekedett. Az első néhány évben 20-30 népdalkör tagjai jelentek meg a találkozón, az utóbbi években pedig a résztvevő csoportok száma meghaladta a százat is, 1995 óta a fesztivál Magyarország legnagyobb fellépői létszámú ilyen jellegű rendezvénye.

A találkozó szereplői az ország minden részéből érkeznek, természetesen jó néhány határon túli csoporttal kiegészülve (Románia, Szlovákia, Horvátország). A szereplők száma alapján Abasár zenei rendezvényi rekordot állított fel, mára ez az ország legnagyobb létszámú népzenei rendezvénye. A két nap alatt idelátogatók száma 2500-3000 fő, azaz nagyjából annyi, mint a település lakossága. Ez az ország egyetlen olyan rendezvénye, amelyre majd’ minden népzenei együttes, hagyományőrző csoport, különböző hangszeres együttes, honvédegyüttes, kórus meghívást kap. A kétnapos program alatt a katonadalok, toborzótáncok, történelmi múltunkat idéző népdalok sokaságát hallgathatja meg a nagyérdemű közönség. Előreláthatólag 95-100 kórus, népdalkör mutatkozik be az idei fesztiválon. Külön öröm számunkra, hogy a külföldi szereplők is visszajárnak, illetve hírünket viszik Európában. A rendezvénysorozat a szombat reggeli zenés ébresztővel és szentmisével kezdődik, majd ezt követően a helyi általános iskola tornatermében lépnek fel a csoportok nagyszámú közönség előtt. Minden nap este kilenc óráig tartanak a fellépések. Mindkét este gálaműsorral várjuk a fesztiválra érkezőket.

Pontosan a fesztivállal egy időben alakult az abasári Aba Sámuel Történelmi Daloskör, akik természetesen végigkísérték a fesztivál történetét. Külön érdekesség, hogy az elmúlt években történelmi témájú pop és rock dalokkal jó néhány fiatal is megmutatta tehetségét a színpadon. A rendezvény programját, 2003-ban először, bordalokkal is színesítettük, ezzel is utalva arra, hogy Abasár a történelmi mátrai borvidék egyik centruma. Így a program elnevezése Katona és Bordal Fesztiválra módosult. A Magyar Honvédség már a kezdetektől támogatta a rendezvényt, amelynek évenkénti sikeréhez technikai felszereléseket és egyéb eszközöket is biztosítanak.

A program színvonalát emeli a tábori lelkész által tartott tábori mise a helyi Hősi emlékműnél, és a programot indító reggeli zenés ébresztő a Magyar Honvédség Fúvószenekara részéről. Kirakodóvásárral és nyitott pincékkel, gasztronómiai kísérőprogramokkal is várjuk az érdeklődőket.

Ingyenes rendezvényünk célja, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni a hazai bor- és katonadal kultúrát. Az Európai Unió ugyan egyfajta kulturális gyűjtőtégelyként is szolgál, ugyanakkor szorgalmazzák a szuverén kultúrkörök megtartását is. Magyarország jelen pillanatban még csupán tanulja azt, hogyan kell saját kulturális értékeit megmutatni, beépíteni az EU-ba. Rendezvényünk célja, hogy az Unió keretein belül is megtarthassuk és megfelelő nyilvánosságot teremtve megmutassuk még élő kultúránkat, dalainkat, tradicionális öltözeteinket, szokásainkat. Az Önkormányzat kitart elképzelései mellett, minden évben egyre több és több munkát kell fektetnünk a szervezésbe, a szponzorok felkutatására. A fesztiválon teret és helyet nyújtunk a különböző nemzetek kulturális bemutatóinak, ráadásul évről-évre több fellépőnk van, tehát az igény is igen nagy rendezvényünkre. Az elmúlt esztendőben a média is felfigyelt a rendezvénysorozatra, a Magyar ATV, a Duna televízió felkarolta e nemes eseményt.

A fesztivál zárásaként 2004-ben nagy sikerű gálaműsort rendezett a televízió-csatorna, amelyet aztán két részletben többször is bemutattak a csatornán. A Fesztivál két napjának eseményeit rögzítették és egy hónapon át heti bontásban a műsorukra tűzték, ezek a felvételek azóta is a kívánságműsor leggyakrabban kért bejátszásai.

A rendezvényről kiemelten számolt be a Magyar Televízió, a Gyöngyösi Városi Televízió és a Heves Megyei Hírlap is. A visszajelzések nagyon jók, sokan keresik meg az ATV-t és az Abasári Polgármesteri Hivatalt, hogy érdeklődjenek a találkozóról. A rendezvény két napja alatt, hogy színesebbé tegyük azt, népművészeti vásár várja az érdeklődőket. Abasár község Önkormányzata az anyagi támogatáson, a lebonyolításon és a termek rendelkezésre bocsátásán kívül ezzel is hozzájárul a fesztivál sikeréhez. Mindezt azért, hogy minél szélesebb kör ismerje meg a magyar népművészeti kultúrát, szűkebben pedig Abasár történetét. A szervezőknek rengeteg időbe, pénzbe és munkába kerül, hogy minél színvonalasabb legyen a fesztivál. Ennek ellenére a rendezvény teljesen ingyenes, bárki kortól függetlenül látogathatja. A Nemzetközi Katonadal Fesztivál, az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthetjük, a letűnőfélben lévő népi viseletek, szokások, népzenék gyűjtőhelye, így kiemelkedő kulturális értékkel bír.

Kontakt:

Saári Közösségi Ház
37/360-271
ikszt@abasar.hu
katonadalfesztival@gmail.com

vagy Üzenjen nekünk itt>>

Együttműködő partnerünk: fesztivalportal.hu

Képgalériák

Nemzetközi Katona- és Bordalfesztivál - Abasár 2019